Skip to content Skip to footer

Dagje uit in Hoorn: het verrassende Museum van de Twintigste Eeuw

De eerste computers, speelgoed dat je allang vergeten was, complete interieurs uit vervlogen decennia: het Museum van de Twintigste Eeuw is een ware trip down memory lane. Je vindt deze bijzondere plek, een feest der herkenning voor jong en oud, in het Noord-Hollandse Hoorn, waar je het verrassende uitstapje compleet maakt met een bezoekje aan de binnenstad.

Oh ja!-momenten

Voor de allerjongsten is het mateloos interessant om te zien hoe je vroeger een foto maakte of muziek luisterde, voor volwassenen is dit museum een belevenis die aan elkaar hangt van de oh ja!-momenten. Opeens zie je al die spullen die je in de jaren ’70, ’80 of ’90 gebruikte. Van knaloranje keukengerei (denk aan het merk Tomado) tot televisies uit de tijd dat deze apparaten nog een kont hadden. Maar ook diverse relikwieën uit de Tweede Wereldoorlog en huisraad uit het begin van de vorige eeuw. Hele jaren ’30-keukens en -interieurs bijvoorbeeld.

Ingehaald door de technologie

Het is allemaal niet zo heel lang geleden, dat maakt het Museum van de Twintigste Eeuw tot zo’n aparte belevenis. De technologie heeft veel ingehaald en sommige uitvindingen die we toen massaal omarmden, zijn alweer verleden tijd, maar gelden tegelijk als echte hebbedingetjes of gewild design.

Evolutie van onze interieurs

Langzaam zie je onze interieurs evolueren: opeens waren daar computers, plastic en speelgoed dat je misschien zelf nog ergens op zolder hebt liggen. Ook word je herinnerd aan wat er vroeger allemaal op (zwart-wit) tv was te zien. Het is bij lange na niet het bekendste museum van Nederland, maar wel een van de leukste. Vandaar dat de sfeer er ook erg persoonlijk is en het personeel graag een praatje maakt en zaken toelicht. Je waant je in een enorme kringloopwinkel met de hipste vintage en retro pareltjes die je je maar kunt voorstellen, ware het niet dat er niks te koop is. Wel in de museumwinkel, waar alle nostalgie nog eens wordt doorgetrokken, net als in de gezellige lunchroom.

Vergeet Hoorn niet in te duiken!

Gelukkig bevindt het Museum van de Twintigste Eeuw zich op enkele minuten lopen van de prachtige Hoornse haven, waar de Hoofdtoren de blikvanger is die de veelbesproken geschiedenis – de Gouden Eeuw – belichaamt. Nu is dat een horecagelegenheid met schitterend uitzicht over het IJsselmeer. Ook de andere typisch Westfriese gebouwen in het nabijgelegen centrum zijn mooi om te zien en de winkelstraten zijn er gemoedelijk en veelzijdig. Een dagje Hoorn is met al deze nostalgie een echte aanrader!