Skip to content Skip to footer

Wat zijn de leukste terrassen in Haarlem?

Haarlem, de hoofdstad van Noord-Holland, ken je van het Spaarne, de Honkbalweek, Teylers Museum en de Grote Markt. Maar op welke terrassen nemen de locals plaats? Vijf heerlijke plekken die je maar net moet kennen, omdat je er anders niet snel terechtkomt.

Loef, aan het water van De Mooie Nel

Loef is een betrekkelijk nieuw horeca-etablissement buiten de stad. Aan de buitenkant van industrieterrein Waarderpolder, aan het water dat de Mooie Nel heet (waarnaar het bekende lokale IPA-biertje is vernoemd), vind je deze gezellige strandpaviljoen-achtige uitspanning. De kaart is grotendeels vegetarisch en ze hebben er mooie bieren op de tap. Inpandig bevindt zich bovendien een verhuurbedrijf voor allerlei watersporten.

Klein Centraal in Overveen

Ook net buiten de stad, in het mooie Overveen, is er het klassieke stationsgebouw dat omgetoverd is in een smaakvolle horecagelegenheid. De kaart is eigentijds, maar het terras en interieur ademen nostalgie. De trein stopt er vlak voor, dat is voor de een storend maar voor de ander juist gezellig. Je zit er trouwens altijd overdekt en je wandelt er zo de duinen in.

Het Wapen van Kennemerland oftewel De Stinkende Emmer

In het Ramplaankwartier houdt zich nog zo’n Haarlems geheimpje op: Het Wapen van Kennermerland heet in de volksmond De Stinkende Emmer. Zo heette dit pand eerst omdat vroeger de vissersvrouwen met hun geleegde, maar dus nog naar vis riekende emmers neerstreken na een dag aan de kust. Je zit er direct aan het weiland, dus kijk niet vreemd op als er een koe een praatje komt maken. In de verte zie je de stad liggen. Idyllisch plekje!

Tussen de BN’ers in café De Vijfhoek

In yuppenwijk De Vijfhoek staat het gelijknamige buurtcafé. Ook hier hebben ze de lekkerste speciaalbieren en je komt er regelmatig Bekende Nederlanders tegen. Met name muziekmakend Haarlem heeft deze gezellige tent omarmd als stamkroeg. Het terras is klein, dus je moet een beetje mazzel hebben wil je zitplaats vinden. Maar zoals bij elk echte buurtcafé kun je er ook staand van je drankje genieten.

Onder de bomen bij Nurks in de Hout

De Botermarkt is een plein waar de Haarlemmers zelf graag plaatsnemen. Maar een vijfde plek die echt bijzonder is, ligt op tien minuutjes zuidwaarts lopen, op de grens met Heemstede: Nurks in de Hout. Zoals de naam het al zegt, is het te vinden in het park dat je misschien kent van het grootste bevrijdingsfestival van Nederland. Je ziet hier heerlijk onder de bomen, naast een mooie kinderboerderij. Leuk als je kinderen bij je hebt!