Skip to content Skip to footer

Fare bella figura: de zichtbare Italiaanse cultuur in Nederland

Dat cultuur zich niet beperkt tot landsgrenzen is goed zichtbaar in Nederland, waar de tulpen, molens en klompen prima samengaan met uitheemse invloeden. Als je je daarbij op Italië concentreert, schieten je meteen diverse voorbeelden te binnen. Op welke gebieden hadden en hebben de Italianen impact op de Nederlandse cultuur?

Mode

Italiaanse pakken, sokken, overhemden en schoenen: de fashionista zweert erbij. Er zijn talloze Italiaanse modewinkels die het straatbeeld van meer kleur voorzien. Ketens zoals 7Camicie en Cavallaro Napoli zijn populair en goed voor net wat meer stijl in onze kleding, die toch wat calvinistisch van aard is. De voortrekkers hebben we voorbij zien lopen in strak gesneden pakken, met blote voeten in puntschoenen en knalroze blouses. Niet altijd lukt het. De poging om felgekleurde kniesokken onder een korte broek tot een succes te brengen is vooralsnog gestrand.

Nattuurlijk: eten!

Je kunt geen gehucht binnenrijden of er is wel een Italiaans restaurant, en ook thuis koken we graag pasta en andere maaltijden die hun oorsprong in pakweg Toscane, Lazio of Lombardije hebben. Voor ingrediënten die niet in onze supermarkten te verkrijgen zijn, wenden we ons tot de vele Italiaanse cadeauwinkels en groothandels. Of we vullen de kofferbak tijdens vakanties tot de nok toe met olijfolie.

Van Piaggio Ape tot Ferrari

Motoren, auto’s en scooters: sommige weggebruikers willen niets anders dan Italiaans vervoer. Ze dromen van een Lambo of Ferrari, komen erachter dat een Alfa Romeo ook erg prettig is als volgende stap na de Vespa, en anders is er altijd nog de Fiat. Op festivals, markten en in winkelstraten is de scooter met laadbak – de Piaggio Ape – een echte eyecatcher.

Interieur

Dan onze woningen, waar terracotta potten, tegels, rozemarijnplanten, olijfbomen en diverse andere items een Italiaanse twist aan het geheel geven. Diep van binnen zijn we allemaal een klein beetje verliefd op het land waar fare belle figura – een goed figuur slaan – een tweede natuur is.

Muziek: veel Nederlandstalige krakers zijn van oorsprong Italiaans

(De tekstschrijvers van) Marco Borsato en André Hazes vertaalden doodleuk Italiaanse nummers in hun moerstaal. Zo is het melodramatische Ik leef mijn eigen leven een bewerking van Riccardo Antonelli’s Se stiamo insieme en is Storie di tutti i giorni van Riccardo Fogli het origineel van De meeste dromen zijn bedrog. In de voetbalstadions spelen we overigens liever geen catenaccio (verdedigend), maar de pizzeria-klassieker Volare van Domenico Modugno wordt er veelvuldig gebruikt om een speler toe te zingen.