Skip to content Skip to footer

Vijf redenen om stage te lopen bij een poppodium

Je moet stage lopen, maar hebt nog geen idee welke kant je eigenlijk op wilt. Dan is het zaak om voor die periode een plek te vinden waar je zo veel mogelijk kennis en ervaring opdoet, op meerdere werkterreinen. Probeer dan de dynamische omgeving van het poppodium in jouw omgeving. In elke middelgrote stad staat er wel een. Vijf redenen om stage te lopen bij een concertzaal.

Ongedwongen en creatieve sfeer

Bij poppodia heerst vaak een ongewdongen, creatieve sfeer zonder 9 to 5-mentaliteit. Je mag zijn wie je wilt, ook qua kleding: geen mantelpakjes of stropdassen, maar precies waar je zin in hebt. De hiërarchie is er op papier wel, in de praktijk is iedereen er echter gelijk – in ieder geval gelijker dan in andere branches. Er is altijd leven in de brouwerij. Een ideale plek dus om kennis te maken met het werkende leven.

Veel bedrijfstakken

Van salarisadministratie tot catering, van programmering tot artist management, van geluidstechniek tot (pre)productie en van marketing tot horeca: er zijn veel bedrijfstakken vertegenwoordigd bij een poppodium. Het zijn complete bedrijven waar je van alles leert. Het is niet alleen een kwestie van een bandje boeken en de bierpomp aanzetten. Verre van zelfs! Tussen het plannen van een evenement en het uiteindelijk posten van de aftermovie zitten vele uurtjes werk.

Kans op doorstroming

Wanneer je je een proactief en meedenkend stagiair toont, is er een behoorlijke kans op betaald werk in de toekomst. Vacatures worden bij poppodia doorgaans intern ingevuld. Er is geen echte opleiding tot muziekprogrammeur of allround medewerker, dus gaat de voorkeur vaak uit naar iemand die de zaal van binnen en buiten kent.

Elke dag een kijkje achter de schermen

Het is razend interessant om te zien hoe muziektrends lopen, hoe de muziekindustrie te werk gaat en wat er moet gebeuren om een feest of concert van A tot Z vlekkeloos te laten verlopen. Hele draaiboeken gaan erdoorheen op die avonden, of het nu om een lokale singer-songwriter met een klein publiek gaat, of een wereldberoemde rockband. De wereld achter de schermen is fascinerend en het geeft een kick om daar deel van uit te maken.

Gratis toegang tot concerten en feesten

Tot slot: je mag gratis naar de concerten en feesten en daarbij niet zelden iemand meenemen. Als je jezelf tenminste niet hebt ingeroosterd om ’s avonds achter de bar of backstage te werken. Doe je dat, dan leer je nog meer mensen kennen. Kortom: een stage bij een poppodium biedt veel kansen en voordelen.