De trend ontstond waar anders dan in Engeland, voetballand bij uitstek: het zogenaamde groundhoppen. Voor voetbalfans het ideale dagje weg, maar sommigen besteden er een hele vakantie aan. Groundhoppen is het bezoeken van alle mogelijke plekken waar gevoetbald wordt, ze op de lijst afvinken en bij voorkeur fotograferen en delen als bewijs. Het soort voetbalveld maakt daarbij niet uit, maar nostalgie speelt een voorname rol.
Romantiek van de roadtrip
Ben jij ook een groundhopper in spe? Het prikkelt natuurlijk de fantasie om in San Siro, Camp Nou of op Old Trafford een wedstrijd te bezoeken met vrienden. Dat is namelijk de ongeschreven wet bij deze hobby: je bent er niet geweest als je er geen wedstrijd hebt gezien. Al hebben andere groundhoppers weer meer gevoel bij het bezichtigen van een leeg stadion. Hoe dan ook zijn het leuke roadtrips vol voetbalromantiek. Het dagje weg loopt soms uit op een heel weekend, net als een voetbalwedstrijd een derde helft kent.
Oog voor detail
De ware groundhopper geeft zijn ogen goed de kost in welke voetbaltempel dan ook. Zeker als deze al een aantal jaartjes meegaan. Verweerde tribunes, een scheefgezakt schuurtje van waaruit vroeger programmaboekjes en tickets werden verkocht, verkleurde elftalfoto’s uit vervlogen tijden in de kantine, een bord met prijzen in verdwenen valuta, je komt de meest bijzondere dingen tegen en vraagt je af waarom ze al die jaren zo gebleven zijn. Voetbal staat bekend als conservatief en dat is terug te zien in veel thuishavens.
Tweede Wereldoorlog
Groundhoppers zien ze als Colosseum-varianten van hun tijd en behandelen oude stadions als ware monumenten. In sommige gevallen zijn ze dat ook. Het Olympisch Stadion in Amsterdam is daar een voorbeeld van, in Rotterdam vreest men grote vrezen wat er met hun geliefde Kuip gaat gebeuren. De geschiedenis van deze voetbalstadions reikt verder dan alleen voetbal: in de Galgenwaard in Utrecht vond tijdens de Tweede Wereldoorlog een grootscheepse NSB-bijeenkomst plaats en in menig stadion werden gevangenen en dwangarbeiders verzameld na razzia’s.
Elk voetbalveld telt als ground
De wat meer tolerante groundhopper ziet elk voetbalveld als ground en dus weer een plek om af te vinken. Een knollenveld ergens diep in Oost-Groningen, een half gesloopt stadion van een uit het betaalde voetbal verdwenen club in Haarlem, Veendam of Wageningen, het is echt groundhoppers-materiaal. Ook op vakantie spotten ze de nodige voetbalvelden en zetten ze de auto, vaak tot ergernis van de anderen, stil om een cornervlag of dug-out te fotograferen. Bij voorkeur zijn het geen gloednieuwe complexen, maar plekken vol zichtbare historie en/of vergane glorie.