Skip to content Skip to footer

De beste tips om op de juiste manier te eten

Gezond eten is voor iedereen belangrijk, dat is een feit. Naast natuurlijk het eten van voldoende gezonde voedingsmiddelen in de juiste hoeveelheid, is het ook belangrijk dat je op de juiste manier eet. Veel mensen zien dit over ht hoofd, omdat de aandacht vaak vooral ligt op het soort voedingsmiddelen dat je eet en niet op hoe je ze eet.

De manier waarop je eet, heeft echter een heel groot effect op de manier waarop je lichaam met je voeding omgaat en er gebruik van maakt. Hieronder vind je enkele handige tips om op een goede manier te eten!

3 tips om je maaltijdroutine te verbeteren

Op de juiste manier eten is al even belangrijk als gezond eten. Gebruik deze tips om je eetroutine een boost te geven:

1. Kauw meer

Als je wilt dat je vertering goed loopt, dan is het erg belangrijk dat je voldoende kauwt. Tijdens het kauwen van voeding komen er immers bepaalde enzymen vrij in je speeksel, die ervoor zorgen dat eiwitten beter verteerd worden.

Daarbij zorgt kauwen er ook voor dat je maag en darmkanaal zich voorbereiden op het opnemen en verteren van voeding. En dat betekent dat de kans op maagklachten, verstopping of onverteerde voeding zoveel kleiner is!

2. Eet iets langer

Een bijkomend effect van meer kauwen is dat je iets langer aan je maaltijd bezig bent, en dat is ook belangrijk. Over het algemeen zou je ongeveer een 20-tal minuten over een gewone maaltijd moeten doen.

Waarom is dat nu zo? Omdat je darmen en maag, alsook het deel in je brein dat verantwoordelijk is voor het hongergevoel in je lichaam, ongeveer zolang nodig hebben om verzadigd te raken. Eet je te snel, dan eet je al gauw te veel en dat is weer niet goed voor je gezondheid!

3. Zit neer tijdens je maaltijd

Ten slotte is het erg belangrijk dat je tijdens je maaltijd aan tafel zit, of toch ten minste op een stoel. Veel mensen eten al wandelend of tijdens het werken, maar dat brengt heel wat gezondheidsnadelen met zich mee. Zo is de kans dat je te véél eet erg groot, omdat je aandacht niet helemaal bij je maaltijd ligt en je dus niet weet wanneer je verzadigd bent.

Daarbij zal je ook minder aandachtig kauwen en slikken, wat dan weer verteringsproblemen in de hand werkt. Blijf dus gerust op je gemak aan tafel zitten terwijl je eet!

Een goede maaltijdroutine is goud waard!

Te weinig mensen besteden aandacht aan de manier waarop ze eten, hoewel dit een belangrijk aspect is dat een grote invloed heeft op je gezondheid. De tips die je hierboven vindt, kunnen je alvast helpen om daar het beste van te maken!