Skip to content Skip to footer

De vele verrassingen tijdens een weekendje Alkmaar

Het ligt niet voor de hand om voor een weekendje weg voor Alkmaar te kiezen en juist daarom is het een aanrader. Waarom? Omdat de kaasstad aan het Noord-Hollands Kanaal veel verrassingen voor je in petto heeft. Van de schilderachtige d’Oude Stad met zijn vele boetiekjes en eettentjes, tot de tofste concerten en feesten in poptempel Victorie. Een aantal tips.

De binnenstad is klein maar heel fijn

De Alkmaarse binnenstad is een feestje voor elke shopliefhebber en bourgondiër. De twee belangrijkste winkelstraten heten Laat en Langestraat. Die vind je door vanaf de beeldbepalende Molen van Piet, de entree van de stad waar een parkeeergarage onder de Singel uitgegraven is, het Ritsevoort te volgen. Je ziet daar de indrukwekkende Grote Kerk opdoemen, waar etcafé De Binnenkomer fantastische gerechten en dranken op tafel zet. Tussen die twee lange winkelstraten zitten tal van leuke steegjes. Aan de andere kant van de Gewelfde Stenenbrug ligt d’Oude Stad, een verzameling lunchtentjes, restaurants en boetiekjes in prachtige smalle straatjes. Eet heerlijk vegan bij Soepp, duik in de enorme vinyl- en cd-collectie bij Good Times en bewonder de smaakvol ingerichte groentewinkel van Krop Sla.

Musea: van bier tot Beatles

In Proeflokaal en Biermuseum De Boom aan het Waagplein (hier wordt de beroemde kaasmarkt gehouden op de vrijdagochtenden in het zomerseizoen) leer je alles over het brouwproces van het gerstenat, en proef je de lokale specialiteiten. Onder de Waagtoren zit het Hollands Kaasmuseum. In het Stedelijk kom je te weten waarom de kreet Victorie bij Alkmaar hoort: iets met een overwinning en verjaagde Spanjaarden. Neem de brug richting Overstad voor een hapje en een drankje bij Stadsstrand De Kade en wandel vijf minuten door om allerlei bijzondere relikwieën van The Fab Four te zien in het Beatlesmuseum!

Veel natuur rondom de stad

De parken rondom het centrum zijn de plekken waar de locals ’s zomers picknicken, en de bus brengt je naar de Schoorlse duinen, kunstenaarsdorp Bergen of het eindeloze Heilooërbos. De natuur is ondanks het vele leven in de Alkmaarse brouwerij nooit ver weg.

En hierom maak je er een weekendje van!

Is Alkmaar overdag een fijne stad, ’s avonds en ’s nachts gaat die gezelligheid gewoon door. Boek goedkoop een kamer in King’s Inn Hostel op de data dat jouw favoriete artiest in Podium Victorie de pannen van het dak speelt! Of stap van kroeg naar kroeg op de Platte Stenenbrug, waar Gunnery’s (Ierse pub) en Stapper de places to be zijn. Alkmaar nodigt uit tot blijven slapen, maar niet voordat je het nachtleven hebt verkend.